Close

Místní kolo Zlatá udice 2024 – Písek

Dne 6. 4. 2024 ČRS MO Písek uspořádala ve spolupráci s DDM Písek Místní kolo Zlaté udice 2024. Závodu se zúčastnili děti z rybářských kroužků. Začínalo se lovem ryb na pravém bře…

Více ZDE

11.4.2016

Casting sport Písek – Historie

Začátky rybolovné techniky se datují od léta 1962, kdy naší MO navštívil pan Josef Michalec z Jindřichova Hradce, zakládající člen RT v roce 1935 v J.Hradci. Z účasti zakládajících píseckých nadšenců pánů Augustina Dvořáka, Františka Krále a Karla Titla, začali trenovat a v průběhu roku se družstvo vypracovalo do II. ligy. Přibrali do družstva Josefa Peštu. Pan Král Fr.začal s treninkem mládeže.Řady se rozšířily o Pavla Jaroše, Zdenka Antona, Jiřího Doubka a Stanislava Holého. Příkladným chováním, vytrvalostí a pílí si pan Král získal všechny mládežníky. Po několika měsících již začali jezdit na soutěže a zanedlouho dosahovali velmi dobrých výsledků.
Rybářský svaz MO Písek, udělovala nejúspěšnějšímu závodníkovi putovní pohár vrybolovné technice1963 – Dvořák A. 1964 – Král Fr. 1965 – Titl K. 1966 – Titl K.1967 – Král Fr. 1968 – Titl K. 1969 – Titl K. a 1970 Pešek J. Družstvo píseckých závodníků bylo mezi předními družstvy ve II.lize. Jiří Doubek vytvořil dorostenecký rekord v zátěži dálce 71,5 m, který jsme drželi několik let.Písečtí závodníci v 70 letech byli v I.lize kolem 5 místa a v II. lize v medailovém umístnění. V jednotlivcích si vedli velmi dobře bratří Jarošové, Peštové a výše jmenovaní. Po čase mladí začali chodit do práce, někteří se odstěhovali a RT se začala rozpadat. Při Domu dětí a mládeže, vedl kroužek RT pan Pešta, kroužek žil chytáním ryb a teoreticky v klubovně ODDM. Hospodář MO pan Kunžwart Jan, oslovil Jiřího Marka, který se
věnoval lovu ryb muškařením, aby začal trenovat RT v Písku. V 1977 začala nová éra RT , která se rozšířila o soutěž Rybářská olympiáda ve které je zastoupena i RT. Začalo se s devíti dětmi a další rok přibylo dalších osm. Prvním a úspěšným závodem byla Krajská rybářská olympiáda. Spolupráce s DDM se úspěšně rozvíjela, začalo se jezdit na halové závody Pionýrké sportovní ligy v RT, kde Písek začal sklízet první úspěchy. Treninky probíhaly na ZŠ T. Šobra, kde rybolovná technika má svoji základnu do dnešní doby Velká cena Borovan, zahajovala každý rok halové závody pro Jihočeské závodníky, kterých se několikrát účastnila Česká televize. Mezi úspěšné závodníky patřili Marek Jiří ml., Sychrovský Vladimír,Nosek Václav, Radostová Věra, Václavík Petr, Chruňák Pavel,Zeman P., Lechnýř Vlastimil, Doubek Jiří ml. Doubková Romana, Švehla Miroslav a další V 1982, zvítězil na Národním kole ZU Jirka Marek a o pár let později jej následoval Lechnýř Vlastimil oba dva dlouholetí závodníci I.ligy v rybolovné technice. Prvním mistrem světa v mušce dálce se stal náš Švehla Jiří.
Rybolovnou technikou prošlo za dalších 20 let 128 závodníků, někteří vydrželi a dělají rozhodčí a mi starší jezdíme na Veterány. A tak se střídaly halové závody s ligovými soutěžemi a čas plynul jak ta voda v zlatonosné Otavě. Doházeli jsme se několikrát do I.ligy a zase se vrátili. Písek si stále zlepšoval svoji pozici a v I. lize se drží ve zlaté střední cestě. Dnes máme mistry republiky,mistry Evropy a Světa. Úspěchy písecké RT reprezentují naší místní organizaci ČRS a především naše krásné město nad Otavou.
Trenér rybolovné techniky, písecké MO ČRS Jirka Marek st.

Napsat komentář

Share via
Copy link
Powered by Social Snap